fiancieel scheiden

Financieel scheiden

Financieel scheiden na een relatiebreuk is sinds 2008 veel moeilijker of onmogelijk geworden. De crisis brak uit, de huizenprijs daalde, de wet- en regelgeving op het gebied van hypotheken werd strenger, mensen verloren hun baan. Dat zijn maar een paar oorzaken waardoor financieel scheiden moeilijker werd. Met name mensen die samen een koophuis hebben waren de dupe. Ze bleven vaak maar bij elkaar wonen om een dak boven hun hoofd te houden met alle nare gevolgen die daar bij horen.

Inmiddels is de situatie veranderd en wordt het eenvoudiger om financieel scheiden te regelen. Dat komt onder andere door de markt die aantrekt. Hierdoor is er minder onderwaarde in woningen en zijn er meer wensen aan het werk. De hypotheekrente is laag waardoor mensen meer kunnen lenen. Hypotheekverstrekkers hanteren in deze situaties coulantere regels.

Klant zit jaren in onzekerheid over woonsituatie na echtscheiding

Ongeveer zes jaar geleden kwam er een vrouw bij mij om advies in te winnen. Ze was al een paar jaar gescheiden en wilde in het huis blijven wonen met haar jonge kinderen. Dat huis had ze samen met haar ex-man in eigendom. Deze ex-partner stond erop dat de woning verkocht werd als hij niet snel ontslagen kon worden van de hypotheekschuld. De vrouw en haar kinderen zouden dan moeten verhuizen naar een andere woning. Echter een ander koophuis was niet haalbaar  met haar inkomen. De wachtlijst voor sociale huurwoningen was (en is) ongeveer acht jaar in de woonplaats van de vrouw en ook een huurwoning in de vrije sector was financieel onbereikbaar.

Mijn klant vond het vreemd dat zij de hypotheek niet op haar naam kon krijgen omdat ze al jarenlang de hypotheeklasten zelf betaalt. Daarnaast zou er geld uit een verzekering vrijkomen nadat haar ex-man ontslagen zou zijn van de hypotheekschuld. Hierdoor wordt de schuld en daardoor ook de maandlasten lager. Inmiddels heeft haar ex-man ingezien dat het voor zijn kinderen beter is om in de woning te blijven wonen en werkte hij mee aan een mogelijke oplossing. Samen met de geldverstrekker heb ik naar oplossingen gekeken. Het resultaat is dat de vrouw en haar kinderen kunnen blijven wonen in de woning en dat haar ex-man van de hypotheekschuld ontslagen is. Dit ondanks het feit dat het inkomen van de vrouw, dat bestaat uit een arbeidsongeschiktheidsuitkering, ontoereikend is voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek van dezelfde hoogte.

Wil je weten of in jouw geval er mogelijkheden zijn om financieel uit elkaar te gaan? Vraag dan een kennismakingsgesprek aan.

Hajo de Vries