Hypotheekrente loopt op

Hypotheekrente loopt op

De hypotheekrente loopt op na een lange periode van rentedalingen. Bij veel aanbieders is de laatste weken de rente gestegen. Dat komt omdat de rente op staatsleningen in een maand tijd van 0,4% naar 0,8% gegaan is. Dat banken de hypotheekrente niet met hetzelfde percentage verhogen komt met name door de concurrentie van pensioenfondsen. Als ze de rentestijging meteen zo doorvoeren zou dat ten koste gaan van de aanvragen. Toch heeft ING de rente in 2018 al drie keer verhoogd.

Voorbeeld
Eind vorig jaar was de 10-jaars rente bij ING 2,19%, vanaf vrijdag is dat 2,34%. Voor een hypotheek van € 300.000 die in 30 jaar afbetaald wordt scheelt dat duizenden euro’s.

Waarom moet je nu actie ondernemen?

Als je lagere lasten wilt, geld wilt lenen voor een verbouwing of wilt verhuizen dan is dit het moment om dat te onderzoeken. De rente is nog laag en naar alle verwachtingen gaat de rente niet verder dalen. Door nu actie te ondernemen kun je nog profiteren van de lage rente en voor langere tijd ervoor zorgen dat je maandlasten laag blijven of laag worden.

Wat gebeurt er met de hypotheekrente de komende jaren?

De verwachting is dat de rente wel iets zal stijgen maar dat dat de komende twee jaar nog wel meevalt. Vanwege de strengere eisen voor banken in 2022 is de verwachting dat dan de rente wel aanzienlijk hoger wordt.

Uit mijn praktijk

Een klant van mij heeft zes jaar geleden een hypotheek afgesloten met een rente van 4,1% voor tien jaar vast. Toen ze de hypotheek afsloot was ze in loondienst Inmiddels is ze zelfstandig ondernemer en wil ze graag lage lasten. De maandlasten van haar hypotheek zijn nu ruim € 1.000. Door de rente aan te passen wordt de maandlast rond de € 600 ondanks dat er een kleine verbouwing en de boeterente meegefinancierd wordt. Door lage maandlasten krijgt ze rust omdat ze de nieuwe lasten makkelijker kan betalen ook als haar bedrijfsresultaat wat minder zou zijn. Daarnaast krijgt ze volgend jaar een deel van de boeterente terug omdat die aftrekbaar is.

Hajo de Vries, financieel planner