hypotheekrente

Nieuw kabinet, tijd voor een nieuwe hypotheek?

Eindelijk is er een nieuw kabinet en worden de plannen voor de komende regeerperiode duidelijk. Een interessant onderwerp bij een kabinetsformatie is altijd de hypotheek en de hypotheekrente. Jouw hypotheek is waarschijnlijk afgesloten voor een veel langere periode dan een regeerperiode en ingegaan op een moment dat de plannen van de regering er anders uit zagen. Daarnaast kan je eigen toekomstvisie er ook anders uit zijn gaan zien.

Als we kijken naar hypotheken komen de volgende vragen regelmatig aan de orde:

en in de komende blogs:

  • Moet je oversluiten

Deel 4, Wat voor invloed heeft de lage hypotheekrente?

De hypotheekrente is erg laag maar voor hoelang nog? De economie trekt aan en de vraag is hoe lang de ECB de rente nog kunstmatig laag houdt. Vanwege de financiële crisis heeft de ECB de marktende op nul gezet en is nog steeds bezig met  het opkopen van staatsleningen. Afgelopen week hebben verschillende hypotheekaanbieders de rente nog laten dalen.

De economie is weer op gang en de Fed, de Amerikaanse ECB, heeft aangekondigd de stimulerende maatregelen te gaan afbouwen. De verwachting is dus dat de hypotheekrente niet verder zal gaan dalen.

Wat betekent dat voor de hypotheken?

Voor lopende hypotheken betekent het dat bij een renteverlenging de maandlasten hoger worden dan dat nu de hypotheekrente verlengd zou worden. Voor nieuwe hypotheken betekent het dat er minder geleend kan worden en dat de maandlasten hoger worden.

Wat betekent dat voor de huizenprijzen?

In principe gaan deze dalen maar in gebieden waar nog schaarste is zal dat niet zo snel gaan. In veel gebieden is er nog veel vraag naar woningen maar als de hypotheekrente stijgt kunnen minder starters een woning kopen waardoor er dan nog wel vraag is maar geen mogelijkheid om te financieren.

Wat moet je nu als woningbezitter met een hypotheek doen?

Dat hangt af van je situatie. Hoe lang wil je nog blijven wonen in je huidige woning? Wil je binnenkort verbouwen? Hoe lang staat je hypotheekrente nog vast en wet voor hypotheekvorm heb je? Allemaal zaken waar rekening mee gehouden moet worden om te kijken of nu oversluiten interessant voor je is. Uiteraard kan ik je daarbij helpen.

Uit mijn praktijk:

Een alleenstaande moeder, zelfstandig ondernemer, kan nu prima rondkomen maar wil graag lagere lasten om ervoor te zorgen dat, als de omzet iets minder wordt, ze in de toekomst in haar woning kan blijven wonen. De rentevaste periode loopt over vijf jaar af, ze heeft voor een deel een aflossingsvrije hypotheek en voor een deel een spaarhypotheek.

Ze betaalt een hoge hypotheekrente en ze moet een behoorlijke boete betalen als ze eerder over gaat sluiten. Deze boete verdient ze in vijf jaar terug. Door over te sluiten bespaart ze 40% op haar maandlasten en ze blijft de komende 10 jaar deze lagere lasten houden. Tegen die tijd zijn de kinderen waarschijnlijk het huis uit en wil ze misschien wel kleiner gaan wonen.

Er zit genoeg overwaarde in de woning en ze heeft een prima resultaat met haar onderneming gehaald de afgelopen drie jaar. De boete kunnen we dus mee financieren, wat door de lage hypotheekrente niet veel invloed heeft op haar maandlasten ondanks dat de hypotheekrente over dat deel van de hypotheek niet aftrekbaar is.

Hajo de Vries
Financieel Planner