Besparen op je maandlasten

Per maand € 400, 40%, op je hypotheek besparen.

Mijn klant wilde besparen op haar maandlasten. Ze is ondernemer en wilde financiële vrijheid creëren. Aflossen wilde ze als het haar uitkwam en weinig verplichtingen voor als er een keer minder omzet was. De dakpannen moesten op korte termijn vervangen worden en de lekke dakgoot gerepareerd worden.

Inventarisatie

Ik keek eerst naar de inkomensgegevens en de huidige hypotheek. Op basis van deze uitgangspunten kon ik een nieuwe hypotheek voor haar regelen. Als ondernemer wilde ze een financiële buffer aanhouden en haar spaargeld dus niet gebruiken. De hoge boeterente, die ze kreeg omdat ze voor het einde van de rentevastperiode ging oversluiten, moest dus mee gefinancierd worden. Die boeterente levert volgend jaar wel weer een mooie aftrekpost op.

Waarde van de woning

Vervolgens wilde ik weten of de woning voldoende waard was om de nieuwe hypotheek af te sluiten. Tegenwoordig mag er 100% van de waarde van de woning, na verbouwing, worden gefinancierd. Het aflossen van de huidige hypotheek, de boeterente, de verbouwing en de financieringskosten moesten binnen de marktwaarde van de woning vallen. Volgens een taxateur, die op de hoogte is van de lokale markt, is de woning meer waard dan de som van de hierboven genoemde zaken.

De nieuwe hypotheek

Ik kon nu dus aan de slag. Eerst heb ik een adviesrapport gemaakt. Deze heb ik doorgesproken met mijn klant zodat ze kon zien wat haar nieuwe lasten werden. Ze zag daardoor wat maandelijks ging besparen. Ik heb daarna mijn klant een document gegeven waarin alle benodigde stukken staan. Deze kon ze verzamelen. Aan de taxateur heb ik gevraagd om een afspraak met de klant te maken voor de taxatie. Toen ik alle stukken had heb ik de nieuwe offerte aangevraagd.

Een paar weken later zaten we bij de notaris om alles af te ronden.

Lees meer over oversluiten op de website: sluitjehypotheekover.nl