huis-onder-water

Huis onder water

Ik spreek de laatste tijd veel klanten waarvan hun “huis onder water staat”. Hiermee bedoelt men dat de hypotheekschuld groter is dan de waarde van de woning. Dat komt onder andere door de daling van de huizenprijzen. Een paar jaar geleden kon er nog 110% van de toenmalige aankoopprijs gefinancierd worden. De overdrachtsbelasting was 6% en er werd niet afgelost op de hypotheek.

Mensen worden hierdoor beperkt in hun bewegingsvrijheid. Ze kunnen grote problemen krijgen in de toekomst als ze moeten verkopen. En wat gebeurd er als hun inkomen afneemt, bijvoorbeeld als ze met pensioen gaan. Ze kunnen niet meer verhuizen, ze kunnen niet naar een andere geldverstrekkers als de condities daar beter zijn, etc.

Zolang je niet wilt of hoeft te verhuizen is er niet zoveel aan de hand op korte termijn. Om te voorkomen dat er op langere termijn problemen komen met de aflossing van een hypotheek is het verstandig om niet te wachten met het nemen van maatregelen hiervoor.

Wacht niet met het zoeken naar een oplossing

Hoe langer je wacht des te korter wordt de periode om er nog iets aan te doen met als mogelijk gevolg veel hoger maandlasten. Het kan problematisch worden als je snel moet verhuizen omdat je bijvoorbeeld uit elkaar gaat, je werk krijgt in een andere plaats of omdat de huidige buurt je niet meer bevalt. Gelukkig zijn er vaak oplossingen die wij kunnen realiseren, ook op korte termijn, om af te komen van de onderwaarde in de woning, om een restschuld mee te nemen naar een volgende woning of om de restschuld over te nemen in een andere vorm.

Onze aanpak

Met veel plezier heb ik de afgelopen periode veel klanten geholpen met het omzetten van hun hypotheek op basis van beleggingen naar een hypotheek waarmee met zekerheid een bedrag afgelost wordt dat past bij het huidige inzicht en de wensen van mijn klanten. Vaak kan dit ook gepaard gaan met het verlagen of handhaven van de huidige maandlasten. Het is een complex proces waar ons team veel ervaring in heeft. Hierdoor krijgen wij regelmatig zaken voor elkaar waar collega’s voor weglopen of die ze niet voor elkaar krijgen.

Staat jouw huis onder water of wil je weten of wij jouw financiële situatie kunnen verbeteren? Ik nodig je uit om een afspraak te maken waarvan de kosten voor mijn rekening zijn, dat kan ook telefonisch en per mail. Daarna weet je wat de mogelijkheden in jouw situatie zijn.

Hajo de Vries