Selecteer een pagina

hypotheekrente

Nieuw kabinet, tijd voor een nieuwe hypotheek?

 

Eindelijk is er een nieuw kabinet en worden de plannen voor de komende regeerperiode duidelijk. Een interessant onderwerp bij een kabinetsformatie is altijd de hypotheek. Jouw hypotheek is waarschijnlijk afgesloten voor een veel langere periode dan een regeerperiode en ingegaan op een moment dat de plannen van de regering er anders uit zagen. Daarnaast kan je eigen toekomstvisie er ook anders uit zijn gaan zien. Deel 2, renteaftrek.

Als we kijken naar hypotheken komen de volgende vragen regelmatig aan de orde:

en in de komende blogs:

Deel 2, beperking van de renteaftrek

Ik ben begonnen met adviseren in de jaren 90. Toen was de hypotheekrente nog voor een onbeperkt aantal jaren aftrekbaar en maakte het niet uit waar je het geld van een hypotheek aan uitgaf. Mensen kochten auto’s, boten of aandelen en konden de rente over de lening aftrekken. Als je dat vergelijkt met de mogelijkheden nu om rente af te trekken is dat een enorme beperking die de komende jaren verder aangescherpt wordt.

Hieronder de veranderingen vanaf het moment van het invoeren van de renteaftrek

 • 1893, Met de wet Vermogensbelasting 1892 werd het huurwaardeforfait ingevoerd, later eigenwoningforfait. Mensen met een eigen woning gingen hiervoor belasting betalen. Omdat veel mensen dit niet konden opbrengen werd een compensatie bedacht, de renteaftrek.
 • 1973, verhoging van het huurwaardeforfait.
 • 1997, renteaftrek geldt alleen voor kosten voor woningen, ook voor vakantiewoningen.
 • 2001, renteaftrek geldt alleen nog over de lening voor de eerste woning. Hypotheekrente is maximaal 30 jaar aftrekbaar voor nieuwe hypotheken en bij lopende hypotheken tot 2031.
 • 2004, invoering bijleenregeling: hierdoor is het verplicht om bij verkoop de overwaarde in het volgende huis te stoppen. Wordt er meer geleend, dan geldt over dit stukje geen renteaftrek.
 • 2005, wet Hillen wordt ingevoerd: het eigenwoningforfait is is nooit hoger dan de renteaftrek. Als er geen hypotheek is hoef je geen belasting te betalen.
 • 2010, het eigenwoningforfait voor huizen boven 1 miljoen euro wordt extra hoog.
 • 2011, de gedragscode wordt ingevoerd waardoor de totale hypotheek maximaal 110% van de koopprijs is, daarvoor tot 130%. Het aflossingsvrije deel wordt maximaal 50% van de waarde van de woning, daarvoor 100%.
 • 2013, voor nieuwe hypotheken is de rente alleen aftrekbaar als de hele lening binnen 30 jaar wordt afgelost in jaarlijkse termijnen. Hierdoor verdwijnen de (bank)spaarhypotheek, beleggingshypotheek en de aflossingsvrije hypotheek.  Het meenemen van de kosten in een hypotheek wordt afgebouwd van maximaal 5% in 2013 naar 0% in 2018.
 • 2014, beperking van de renteaftrek met 0,5% per jaar van 52% naar 42%. De studiefinanciering wordt als schuld meegenomen.
 • 2018, maximale hypotheek is 100% van de waarde van de woning. Alle kosten en overdrachtsbelasting moeten uit eigen middelen worden betaald.
 • 2020 de renteaftrek wordt in stapjes verlaagd naar 36,9% in 2023. De wet Hillen wordt in stapjes afgebouwd tot 2050. Hierdoor gaan huiseigenaren zonder hypotheek weer eigenwoningforfait betalen.

Uit mijn adviespraktijk

Vorig jaar kwam een stel bij mij om te vragen wanneer ze konden stoppen met werken. Ze waren allebei 62 jaar, vonden dat ze hun werk lang genoeg hadden gedaan en wilden niet doorwerken to 67 jaar. Ik heb alles geïnventariseerd en een plan gemaakt waardoor ze konden stoppen op 64 jarige leeftijd, drie jaar eerder dan dat ze AOW krijgen. Ze waren erg blij met deze uitkomst.

Met de huidige beperkingen zou het wel eens kunnen zijn dat voor dit stel stoppen met werken op 64 jarige leeftijd er niet meer in zit. Binnenkort zit ik weer bij ze aan tafel om de gevolgen van de plannen van de regering door te rekenen in het plan van vorig jaar. Zoals je kunt zien in het bovenstaande overzicht zijn er de laatste jaren veel beperkingen geweest voor de renteaftrek en worden maatregelen binnen een paar jaar weer aangescherpt. Alleen al vanwege de veranderende wet- en regelgeving hebben financiële plannen regelmatig onderhoud nodig.

Wil je weten wat de gevolgen van de bespreking van de renteaftrek voor jou zijn?  Neem dan contact met mij op. Als wij een afspraak maken is het intakegesprek voor mijn rekening.

 Hajo de Vries
Financieel Planner

Nieuws

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Bevestig je mail om af te ronden. Als je geen mail ziet, kijk dan even in je spam bak.